Ramadhan adalah bulan berkat dimana puasa sepatutnya mendekatkan lagi kita dengan yang maha ESA… tapi lain pula bila ianya hanya menjadi bulan penuh lapar dan dahaga… Pulak tu Berbuka dah jadi tong sampah dan sahur macam naga.. tapi masih lagi terasa lapar apatah lagi dahaga..

upin

Selain kurangnya kesederan & keimanan, apa yang kita makan semasa sahur itu mungkin menjadi penyebab atau faktor makin bertambah lapar dan dahaga.. Antara makanan sunnah yang terbukti berkesan adalah kurma, delima & pisang. Makan 3 biji tamar semasa sahur membekalkan khasiat lengkap badan. Delima memberi badan keperluan cecair yang mencukupi dan menghilangkan dahaga melampau.. Pisang pula mengawal akal, minda & nafsu daripada berfikis yang bukan2, stress dan asyik nak bukak puasa aje….

WhatsApp Image 2017-05-19 at 22.24.38

KURMA

Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah saw kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.

kurma

DELIMA

 • Bantu mengurangkan tekanan (stress) dan melegakan migrain.
 • Bantu meningkatkan aktiviti dan fungsi minda, menguatkan ingatan, meningkatkan tumpuan dan mengurangkan kemurungan.
 • Menguatkan keupayaan dan stamina membekalkan tenaga semasa melakukan aktiviti harian, mengerjakan haji dan berpuasa.
 • Bantu mempercepatkan penyembuhan luka daripada kecederaan, pembedahan dan meningkatkan proses pemyembuhan daripada penyakit.
 • Bantu menyihatkan dan menguatkan rawan, otot, sendi serta mencegah osteoporosis.
 • Bantu mengurangkan gastrik dan menggalakkan usuS yang sihat.
 • Bantu mengurangkan tekanan oksidasi kepada pesakit-pesakit yang mengalami penyakit kronik dan dapat mengurangkan komplikasi penyakit tersebut.

delima

PISANG

 • Pisang membantu mengatasi kemurungan,  tahap tryptophan yang tinggi akan bertukar kepada serotonin, suatu keadaan yang bagus untuk neurotransmitter otak
 • Makan dua pisang sebelum senaman berat adalah pembekal tenaga yang bagus dan mengekalkan gula dalam darah anda.
 • Melindungi daripada kekejangan otot semasa latihan dan kejang kaki waktu malam
 • Sembelit? Serat yang tinggi dalam pisang dapat membantu menormalkan pergerakan usus.
 • Kepenatan ? Pisang menenangkan kepada saluran penghadaman dan membantu memulihkan hilang elektrolit selepas cirit-birit.
 • Pisang adalah buah mentah yang boleh dimakan  untuk melegakan ulser perut dengan menyaluti lapisan perut terhadap asid menghakis. (gastrik)
 • Pisang membuat anda lebih bijak dan membantu pembelajaran dengan menjadikan anda lebih peka. Makan pisang sebelum peperiksaan untuk mendapat manfaat daripada tahap yang tinggi kalium.th
 • Mengawal gula dalam darah dan mengelakkan rasa kurang selesa antara waktu SAHUR DAN BERBUKA..
 • Makan pisang boleh menurunkan suhu badan dan menyejukkan anda semasa demam atau pada hari yang panas.
 • Berhenti merokok? Pisang mengandungi tahap vitamin B dan kalium dan magnesium untuk mempercepatkan pemulihan daripada kesan pengeluaran.

 

Untuk mudahkan pemakanan, hanya ambil 1 sachet saja BEEJAK semasa SAHUR. Dengan rasa yang sangat lazat & khasiat 10 ramuan Makanan Sunnah Premium dalam 🌟BEEJAK🌟 pasti Ramadhan anda lebih bertenaga dan Bersinar!!!!

FB_IMG_1491194125078

1. Mencegah dan mengubati kanser
2. Sakit Pinggang
3. Menguatkan Daya Ketahanan Tubuh
4. Mengatasi Diabetis
5.Menajamkan minda & mengatasi nyanyuk… dll
6. Mengatasi Gastrik semasa berpuasa.
7. Makan semasa sahur membantu puasa penuh, dan membekalkan keperluan vitamin dan air seharian berpuasa.

18034308_684233891701298_5575138847230435552_n

Khasiat lengkap makanan sunnah dengan Durian Belanda, Aprikot, Delima, Gingko, Madu, Manna (arabic gum), buah Tin, 3 biji Kurma, 7 biji kismis + Pisang.

Beejak dengan formula terbaru mengikut Sunnah & keperluan gizi makanan lengkap + anti stress.

FB_IMG_1491194116146

 

 

Dapatkan Beejak dari pengedar2 sah dan terdekat anda atau terus dari admin dengan harga Promo! Promo!
Harga Jualan rm95.90. Kini hanya RM90 sehingga 20 Jun 2017 + free delivery pulak tu.

17862807_677783069013047_6663857892844633123_n

FB page: http://facebook.com/beejaksunnah

0123387300
#audestee #audesteeworld #beejak #sunnah #syurga #almanna#arabicgum #durianbelanda #strok #gout #resdung #sakitsaraf

Advertisements